2 november 2022

Skärgårdskryssarpokalen med SM 2022 Broken!

      

Ejfi II Mattias Sjöströms debut på Pokalen

Planeringen blev en kort och intensiv, Nyköpings Segelsällskap fick snabbt upp en organisation & planerna rullade på efter att vi bytt arrangör under sen våren. Info och anmälan var sent ute på SailArena blev det ett intensivt kontaktande till möjliga & omöjliga båtar o besättningar. Klart var att här skulle det behövas ringa runt till så många seglande 22or som det var möjligt och lockas till kappseglingsbanan efter 2 tunga Pandemi år. Flera seglare hade hört av sig o undrat varför man inte kunnat anmäla sig & varför inget händer under tidigare våren & om det skulle bli Sm i år….

Vi behövde bli 15 båtar för att behålla vår SM status då vi bara var 10-båtar under SM i Västervik, 2019. Samtidigt kom minnena från Alingsås 2018, där Lars Nordlund lånade ut sin Tiger 22a till ungdomar som just det året också fick ungdoms stöd, till klubben. Vet att en av de som seglade där är på jakt efter en egen 22a nu. Så jag tänkte att jag lånar ut min Vitamin C 377, så får vi se om det nappar. Mattias Gustafsson började leta lokala seglande intressenter. Förhoppningsvis kan vi få flera seglare i klassen om vi kan fortsätta erbjuda ”lånebåt” runt våra SM/Pokalen seglingar. Även Bertil Klinga kunde låna ut fina potenta Ida 373, till Jan Pettersson, suveränt!

Fortfarande hade vi klent med anmälda båtar i början o mitten på Juli 8st…. Kanske för att det var ett ovanligt sent arrangerad tidpunkt, 26-28/8, men också för att några ”givna” pokalen seglare har sina båtar ute till försäljning eller valt att avstå av personliga själ. Några ”nästan” färdig renoverade båtar var inte helt klara, t.ex. Tack Harry & Rush-3. Det gjorde allt osäkert om vi skulle lyckas. En ny ägaren till en A22 kände sig inte redo eller hade tid att delta. Får vi hoppas på Norlina Mattias Malmros nybygge, på SM 2023 för alla dessa båtar? Man kan ju ha andra mål med sin 22a än att tävla på Pokalen & SM också, MEN det är ju en väldigt fin lärotid att delta just på SM, för att få tips, titta på andra båtar och jämföra fart på kryss o läns. Kan varmt rekommendera Pokalen deltagande för alla med en A22a. Självklart bjuds det på lite trim tips av med seglande båtar!

Min begagnade trailer, kunde ju även vara en hjälp att ragga SM-båtar landvägen, så pratade jag med både Jan Pettersson & Gustav Holst som ville transportera Ida & Aquila landvägen till Oxelösund. Så det ordnades så.