1 augusti 2017

Cassandra under X-pokalen

 Äntligen dags att få en bild av de förändringar/förbättringar Rikard gjort under vinterhalvåret gett resultat. Förbättringen var en ny genua, ett måste. Förändringen var för besättningen en hemlighet fram till den dag vi tränade, Rickard har jobbat med tryckpunkten för kölen vilken låg för långt bak tidigare.
 Efter en del justeringar hittade Rikard ett bra utgångsläge där fallgirigheten försvann och en god känsla infann sig. Fjolårets pokalseglingar hade vi problem med höjd och fart, uppenbart var att det nu skulle minska men tillräckligt ?
Rikard hade seglat ner båten på onsdagen och Calle och jag anlände tidigt på fredagen för att göra i ordning för Tune up, tyvärr var den inställd men Jocke R ordnade till en lite enklare variant typ rakt ut i leden mot Fällbådan och runda sista gröna pricken å tillbaks. Två samtal blev det till Rikard (som arbetade) denna eftermiddag, först att det inte blev någon segling och senare att det blir en. Äntligen under segel och framförallt att få segla mot andra A22:or.
 Vi startade lite i lä om klungan och hissade på spinn för en lång styrbordsbog, de flesta hissade spinn och Cirdan i lovart tog ledning men Mona II (250, 324 skrivs MONAII) valde att sträcka iväg med endast genua och övertog ledning såg det ut som. Sen var det bara att åka på och runda pricken, ordnigen var Cirdan, Aquila, Mona II och resten. Dikt bidevind för babord med några få slag för att inte hamna i gruset.
   Nu äntligen får vi chansen att veta hur vi går, men nja, inte helt tillfredställande. Vi blev omseglade av MONAII men seglade om Mona II. Fär att lite senare bli omseglade av Mona II innan mållinjen (i lä), de gick väldigt bra sista biten in. Ärligt talat kändes det inte helt bra, men bättre än tidigare. Vi diskuterade trimmet inför morgondagen, och att det kommer att kännas betydligt bättre att komma ut på en riktig bana.

Calle fick en låsring i bröstet på utsegling dag ett.  Ja, där ska den sitta.
Dag ett, segling 1, äntligen !
Det blåser, start, slår och babord ut, slår mot första rundning, ETTA !  Va fan nuuu !   Jaja, vi hade svårt att hålla den placeringen men kul så länge det varade och vi hängde nästan med.

Segling 2, blåser men kanske lite mindre. Vi kämpar men hänger i hasorna på de riktigt vassa båtarna med besättning, Helt Ok segling och det börjar kännas som vi håller hyfsad fart.

Segling 3, Nu blåser det och sjön blir besvärlig. Start, vi slår över till babord, väljer att inte gå ut till layline. två slag för att ligga upp första rundning.  Märke 1, 2, 3 ETTA, sista länsen lossnade bombeslaget på masten, trubbel men det borde gå att segla i mål. Märke 4 TVÅA, Sista korta kryssen, en liten incident och i mål på placering 6.

Dagens sista segling var tuff mot båtarna, inte minst de som var byggda i trä.  Mona II utgick vilket var mycket klokt med något problem. Cassandra smällde hårt i sjön vid ett par tillfällen men höll (limmad), det mesta vattnet vi pumpade ut kom in från översköljningar.   Aqulia seglade som de brukar och tog ytterligare en inteckning i Tricksonpokalen (bäst efter tre seglingar).

Dag två, banområdet ändras till mer skyddade vatten och det blir tre varv istället för tidigare två.
Segling 4. Blåser lagom,  Starten, nja, inte så bra. Vi hängde med i hasorna på de sex första runt banan, Ok segling.

Segling 5. Blåser men tunnar ur och vrider för att öka. Vi har problem då det blir riktigt lätt vind, Titti och Refuge mäktar vi inte med denna dag och något smart vägval går inte att hitta eftersom vinden vridit och det blev rundbana.

Segling 6. Blåser skapligt, Vi fick en del problem, Spinnackern sprack strax ovan underliket vid nedtagning, men vi hade reserv med men vid sista sättning så gick fallhaken sönder, vi saxade genuan. Cirdan som jagade bakom tappade förstaget och utgick.  Amorita hade problem vid nedtagning och halkade efter. Aquila utgick, dom had ju liksom redan vunnit.  Visst, det blåste på rätt bra och vi toga en 4:de plats i denna segling.  Ida som verkar mörka farten för Aguila spikade.

Summering Cassandra, Klart på + och Rikards arbete har get resultat. Seglingen fungerade mycket bra, tom när Calle fick en krafteg smäll över munnen i 5:e segling vid nertagning av spinnackerbommen gjorde han sitt jobb galant. Vi testade ett nytt sätt att hissa spinnackern, och det fungera bra men här behövs mer träning för att det ska sitta perfekt.  Och så har vi en oskriven lista på förbättringar.

Kväll Arkösund
10 A22:or, trots att vi hade bra gång, svårt att komma in topp sex. Antalet inget att skryta med men starkt av klassen att hålla ut och fortfarande samla duktiga seglare.

Seglingarna överlag, jag tycker det fungerade bra och att NSK skötte det mycket bra. Stort tack för denna gång.

Vad ser vi fram emot, nästa år i Alingsås...

Bästa seglingshälsningar
Sven Högelin sittbrunnsgast Cassandra